Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
Mar 15 2008, 18:44
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 9 Регистриран: 13-March 08 Град: НБУ, София Потребител N: 436 Специалност: Когнитивна наука и психология |
![]() The Central and East European Center for Cognitive Science invites you to take part in our research For more than 10 years we have been investigating different processes in the human brain/mind. In order to do that we give simple tasks to voluntary participants and record their answers, eye movements, EEG. For each experiment we need about 20-30 participants in order to make statistical analyzes. By this we can understand how people think, how we solve problems, remember things, how we speak… Currently we are interested in studying the nature of learning and using second language. How do we store new words and letters in our memory? How are we able to speak, understand, switch swiftly between languages and even translate from one to the other? You can become a part of solving this great scientific puzzle! If you speak English well and you would like to participate in our scientific program, please come to room 416 or contact us via email. We offer you:
![]() |
|
|
|
Apr 7 2008, 15:18
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 9 Регистриран: 13-March 08 Град: НБУ, София Потребител N: 436 Специалност: Когнитивна наука и психология |
Здравейте, колеги! Как ви се струва идеята да участвате в наше изследване от дома си, от собствения си компютър? ;) Необходими са ви около 20 минути, през които да не се разсейвате прекалено с друго. Прочетете кратката инструкция в началото и след това отговаряйте според личната си преценка. Линк: ON-LINE ИЗСЛЕДВАНЕ Благодарим на всички, които се включиха! |
|
|
|
Apr 20 2008, 14:33
Коментар
|
|
![]() ![]() Група: Администратори Коментари: 2 580 Регистриран: 9-January 08 Град: Перник! Потребител N: 3 Специалност: МО + БА |
Скъпи, колеги,
лабораторията по Когнитивна наука в Нов Български е може би най-добрата по разработки и апаратура в България. Провежданите експерименти са в основата на нови открития за работата на човешкия мозък. Част от администраторския екип вече посети лабораторията и подкрепи научното дело. Нека форумците допринесем за откритията на нашите колеги! Нека всеки, който има свободно време между лекции мине през 401 или 416 или се включи в он-лайн изследването. Успех на всички! -------------------- Ако забележите хейт(ър)/спам(ер) във форума, не се колебайте! ДОКЛАДВАЙТЕ ГО!
|
|
|
|
Apr 20 2008, 17:30
Коментар
|
|
Дани, първо искам да благодаря на теб и на CoLLаPSe за съдействието за тази темичка, а също и на Flash за това, че проявихте интерес и се включихте в нашите изследвания. Радвам се, че и на вас ви е било забавно.
Експерименталните лаборатории всъщност са единствени (освен тези в БАН) в България и са част от Централно- и Източно-Европейски център по когнитивна наука към НБУ. Те са няколко - по експериментална психология, по изследване на ползваемостта, по невронауки и за активно учене и критично мислене (това последното е тип обучение според когнитивната наука, а не значи просто да учиш много Лаборатории В тях се работи основно по няколко направления. Едното са международни проекти, които се разработват съвместно с водещи университети от Европа и САЩ. Другото е свързано с академичната дейност на университета - всеки преподавател или студент, който работи по свой проект, може да използва ресурсите на лабораторията за това. Например, в лабораториите на разположение за изследователите са Eye-tracker (уред за проследяване на погледа, който към момента е единствен в България), ЕЕГ (електроенцефалограф - за регистриране на електрическите мозъчни импулси), известният като полиграф (или "детектор на лъжата") уред, с който се измерват физиологични показатели. Има също и кабинки, снабдени с button boxes (за измерване на време на реакция), в които изследванията се провеждат в изолирана от околните разсейващи стимули среда. И най-интересни за посетителите засега са кученцата на SONY - Aibo, които участват в един голям европейски проект (по програма N.E.S.T.) за учене чрез аналогия. Ето това е Eye-tracker-a: ![]() Този, който се използва сега изглежда съвсем като монитор и бихте го оценили повече, ако видите стария вариант ;) : ![]() На стария ET може би най-неудобното не е това, че се е поставял на главата, а че само настройката за всеки човек, преди започване на самото изследване, е траела около 30 минути. За сравнение - сега тя се извършва за няколко СЕКУНДИ и преживяването не е по различно от това, когато стоите пред компютъра си. А ето и мъничетата Aibo: ![]() Не знам дали ви се вярва, но те са част от усилията на много учени да създадат изкуствена интелигентна система, която се самообучава... ;) Надявам се, че така ви е станало по-ясно с какво се занимаваме в лабораториите. Ще се радваме да отговорим на въпроси, които имате. И естествено, заповядайте да се включите в изследванията ни - това е възможност, която засега в България предоставя само НБУ, докато за западните университети тя отдавна е установена практика. До скоро! Този коментар е бил редактиран от LabCogSci на Apr 20 2008, 18:00 |
|
|
|
May 24 2008, 14:13
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 11 Регистриран: 12-March 08 Град: софия Потребител N: 426 Специалност: реклама |
Здравейте!Изследванията по така наречениятт метод бътън боксес ми е интересно какво точно представлява и каква цел има за изучаваният обект,а също така и къде можем да си видим резултата.Питам това тук защото една колежка ме помоли да участвам в някакъв нейн експеримент в който трябваше да натискам ляв десен бутон и каква е целта му?
-------------------- |
|
|
|
May 24 2008, 18:45
Коментар
|
|
![]() недипломиран инженер Група: Потребители Коментари: 783 Регистриран: 6-April 08 Град: Sofia Потребител N: 621 Специалност: Телекомуникации: II-ра година |
аз отдавна си мисля да участвам
Ако някой го е страх но му се иска да отиде може да го съпроводя П.П. Online тестът е малко дългичак но си струва Този коментар е бил редактиран от kalo на May 24 2008, 19:07 -------------------- ![]() |
|
|
|
May 26 2008, 09:51
Коментар
|
|
Много е приятно когато виждаме такъв интерес към работата на лабораторията. С удоволствие отговаряме
Button box (кутия с копчета ако повече ви харесва Смисълът на това да се мери време за реакция (Reaction time) зависи от задачата и въпроса, който си поставяме. В психофизиката често той е от типа: "Колко време трябва на човек, за да засече даден сигнал?" (например, колко силен трябва да е звукът, за да го чуем). В когнитивната наука, от друга страна, времето за реакция ни говори за това по какъв начин е организирано и представено знанието в нашия ум. Примерно, ако привидно сходни задачки се решават за различно време, това ни говори, че информацията се преработва по различни "пътища". Относно резултатите от едно такова изследване, в повечето случаи не се търсят индивуални постижения или оценка на конкретен човек, а обобщени резултати, които говорят за това как хората се справят по принцип. С две думи, едва ли можем да кажем личен резултат. А "стахуващите" се да дойдат в лабораторията, спокойно, нито хапем, нито щипем, честна дума! Този коментар е бил редактиран от LabCogSci на Jun 9 2008, 09:44 |
|
|
|
May 26 2008, 10:48
Коментар
|
|
![]() недипломиран инженер Група: Потребители Коментари: 783 Регистриран: 6-April 08 Град: Sofia Потребител N: 621 Специалност: Телекомуникации: II-ра година |
Аз съм правила подобна "кутия с копчета" като си вземах шофьорската книжка
-------------------- ![]() |
|
|
|
May 26 2008, 10:49
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 3 214 Регистриран: 15-January 08 Град: София Потребител N: 15 Специалност: Администрация и управление - III курс, майнър Психология |
И на мен ми е много интересно, някой път ще дойда
-------------------- My personal blog page The purity of a person's heart can be quickly measured by how they regard animals |
|
|
|
Jun 1 2008, 10:11
Коментар
|
|
И на мен ми е много интересно, някой път ще дойда ходих и ми дадоха едно хубаво кексче иначе експериментите са приятни и забавни, нищо тежко. -------------------- ![]() |
|
|
|
Jun 9 2008, 10:08
Коментар
|
|
ходих и ми дадоха едно хубаво кексче иначе експериментите са приятни и забавни, нищо тежко. Нали ви казахме! Хапем само по пълнолуние Хайде сега, щом се зарибихте ще ви поканим да направите един нов експеримент, който изисква малко повечко време и спортен хъс. Елате тази седмица когато имате прозорец между лекциите и си донесете бързите реакции работното време на експериментаторите в стая 416 I е: Понеделник: 9:30-13:00 и 15:00-18:00 Вторник: 9:30-11:00 и 12:00-18:00 Сряда: 9:30-13:00 Четвъртък: 10:00-18:00 Петък: 11:30-18:00 Този коментар е бил редактиран от LabCogSci на Jun 9 2008, 11:49 |
|
|
|
Jun 11 2008, 21:34
Коментар
|
|
ами ще пробвам да ви навестя четвъртъка, в 416 не съм ходил все още.
-------------------- ![]() |
|
|
|
Jun 11 2008, 22:00
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 3 214 Регистриран: 15-January 08 Град: София Потребител N: 15 Специалност: Администрация и управление - III курс, майнър Психология |
ами ще пробвам да ви навестя четвъртъка, в 416 не съм ходил все още. В колко часа мислиш да ходиш? -------------------- My personal blog page The purity of a person's heart can be quickly measured by how they regard animals |
|
|
|
Jun 11 2008, 22:46
Коментар
|
|
ами ще пробвам да ви навестя четвъртъка, в 416 не съм ходил все още. В колко часа мислиш да ходиш? Това се чудя, ти мислиш да идваш ли? Имам тест по физика от 2.40 -------------------- ![]() |
|
|
|
Jun 15 2008, 10:12
Коментар
|
|
Здравейте, приятели!
През следващата седмица (от 16 юни) стартира ново изследване, което е интересно с това, че ще се провежда на 2 етапа, в два различни дни. Необходими са ни няколко човека, които са готови да отделят по около 20 минути за всеки ден като можете да изберете една от предложените комбинации: - понеделник и четвъртък; - вторник и петък; - сряда и събота. Изследването е свързано с четене на кратки текстчета - нищо, което да ви затрудни. За сметка на това участието ще се заплаща от 3 до 5 лв в зависимост от сериозността, с която сте се отнесли към задачата. Моля всички, които желаят да се включат, да пишат тук или на мейла на лабораторията experiments@cogs.nbu.bg и да ни информират за удобното за тях време да посетят 401 стая, I корпус. Така в съответния час ще бъде осигурено присъствието на експериментатор, провеждащ изследването. Благодаря на всички, които проявят интерес и успешна седмица! |
|
|
|
Jun 16 2008, 15:49
Коментар
|
|
![]() ![]() Група: Администратори Коментари: 2 580 Регистриран: 9-January 08 Град: Перник! Потребител N: 3 Специалност: МО + БА |
Аз се записах за сряда и събота. Сряда съм от 14:45.
-------------------- Ако забележите хейт(ър)/спам(ер) във форума, не се колебайте! ДОКЛАДВАЙТЕ ГО!
|
|
|
|
Jun 18 2008, 08:37
Коментар
|
|
Благодаря на всички, които се отзоваха!
Освен вече записалите се, трябват още 2-ма човека, за да попълним необходимия брой участници. Ако някой реши да се включи днес, може да го направи от 14:30 до около 19:00 в 401 стая, I корпус. Заповядайте! |
|
|
|
Dec 26 2008, 09:41
Коментар
|
|
![]() Провал от всякъде !!! Група: Потребители Коментари: 545 Регистриран: 29-November 08 Град: Тетевен/София Потребител N: 3 609 Специалност: информатика |
Лабораторията е много готина, вече бях с един колега.
И то на метода Button Box, и се оказа много добър резултата, абе пробвайте много си е забавно, ако имате свободно време. -------------------- Butterfly Effect |
|
|
|
Feb 9 2009, 23:12
Коментар
|
|
![]() Група: Потребители Коментари: 31 Регистриран: 18-January 09 Град: Сингапур Потребител N: 4 214 Специалност: Motion pictures industry, TV industry, Music industry |
...Ще се радваме да отговорим на въпроси, които имате. Здравейте, Интересувам се от достъпа до лабораторията и по-специално - до Eye-Tracker-уреда, при положение, че не съм студент. Като филмов оператор проявявам изследователски интерес към критериите за визуалното възприятие у зрителя при прожектирането на заснето изображение - яркост, контраст, мащаб, цвят, движение и посока на обектите в кадър, и др., както в двуизмерното, така и в стереоскопичното (3D) кино. Мога ли да ползвам уредът или данни от предишни изследвания с него и при какви условия? Поздрави! Този коментар е бил редактиран от jio на Feb 10 2009, 01:34 |
|
|
|
Mar 25 2009, 18:52
Коментар
|
|
Колеги, от лабораторията провеждат сега един експеримент. Обаче им трябват хора с по-високо ниво на английски. Разбирайте ниво - Б2 и нагоре. Първо ще ви пуснат на диагностичен тест.
Който се интересува, да пише на е-майл: <stefka.chincheva@gmail.com> за да си запази час или да отиде директно в 416. -------------------- Ако забележите хейт(ър)/спам(ер) във форума, не се колебайте! ДОКЛАДВАЙТЕ ГО!
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Олекотена версия |