IPB
Дизайн и изработка: collapse.bg

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Reply to this topicStart new topic
> Сергей Игнатов е новият министър на образованието, Честито!
Weird
коментар Nov 17 2009, 11:52
Коментар #1

life's a laugh and death's a joke

Група: Потребители
Коментари: 2 044
Регистриран: 19-May 09
Град: София
Потребител N: 5 557

Специалност: Политически Науки - Френски език

Сергей Игнатов ще е новият образователен министър

Досегашният заместник на Йорданка Фандъкова Сергей Игнатов ще е новият образователен министър. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

От 2002 година до 2009 година Сергей Игнатов е бил ректор на Нов български университет (НБУ).

Eto какво каза новият образователен министър минути след като получи предложението за поста: „Току-що получих предложението, аз съм не по-малко изненадан от вас. Приех го вече. Бойко Борисов го прави така, че да не можеш да му откажеш - директно. Това е изключително тежък ресор. Освен това системата се нуждае от модернизиране на всички нива, така че много добре зная каква е тежестта. Имам мениджърски опит в образованието, мисля, че това ще ми помогне. Не съм нов за системата, всъщност аз съм ректор от февруари 2002 г. на един много тежък университет, който беше в процес на изграждане, така че крачката, която правя, е много малка. В системата съм много отдавна, целият ми живот е свързан с нея".

Източник: dariknews.bg

--------------------
Много голям подпис:) Моля, до размерите на аватара да е:)
Go to the top of the page

+Quote Post
Jamesmagno
коментар Nov 17 2009, 19:36
Коментар #2

WHAT IS NOT ART?
Икона на група

Група: Администратори
Коментари: 1 965
Регистриран: 10-January 08
Град: W.W.W.
Потребител N: 7

Специалност: Теория и практика на бохемизма

Отделям го в нова тема, мисля че си заслужава! smile.gif

Честито на новия министър и на всички българи, свързани с образователната система, т.е. всички българи wink.gif Новината е страхотна!

--------------------
ПРАВИЛА НА ФОРУМА!

"All the stories are fictions. What matters is which fiction you believe."
Orson Scott Card

http://james-said.blogspot.com

Фреди беше прав (What I think)

+Quote Post
dexteriti_2.0
коментар Nov 17 2009, 19:45
Коментар #3

Икона на група

Група: Banned
Коментари: 230
Регистриран: 3-November 09
Потребител N: 7 722

Специалност: none

Защо честито?

--------------------
Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any one thing!
Добавен в предупреждения Стига лигавщини.
Добавен в предупреждения Спам.
Уникално! Страх!
Някога Бях Умен

+Quote Post
Green`L.K.
коментар Nov 17 2009, 19:47
Коментар #4

Коментари: 874
Регистриран: 9-June 09
Град: Стара Загора
Потребител N: 5 826

Специалност: Масови комуникации :)

Цитат(dexteriti_2.0 @ Nov 17 2009, 19:45 ) *
Защо честито?

Защото има някаква надежда образованието да си дойде на мястото! wink.gif

--------------------
"If you live each day as if it was your last, someday you'll most certainly be right."

+Quote Post
dexteriti_2.0
коментар Nov 17 2009, 19:50
Коментар #5

Икона на група

Цитат(Green`L.K. @ Nov 17 2009, 20:47 ) *
Защото има някаква надежда образованието да си дойде на мястото! wink.gif

И какво знаеш за Сергей Игнатов?
Сега ще го викнат и него за някой "истински пост" и ще зае*е образованието.
Това, че е бил ректор на НБУ е честито biggrin.gif

Този коментар е бил редактиран от Bamfi на Nov 22 2009, 13:45
Причина за редакцията: цензура

--------------------
Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any one thing!
Уникално! Страх!
Някога Бях Умен

+Quote Post
bianca28
коментар Nov 20 2009, 21:13
Коментар #6

Директор на Водопад!

Коментари: 483
Регистриран: 5-October 08
Потребител N: 2 848

Специалност: Право

Браво браво, креативен човек, дано наистина да промени малко от малко нещата smile.gif

--------------------
Avanti ragazzi di Buda
avanti ragazzi di Pest
studenti, braccianti, operai,
il sole non sorge più ad Est.
Abbiamo vegliato una notte
la notte dei cento e più mesi
sognando quei giorni d’ottobre,
quest’alba dei giovan’ungheresi.

+Quote Post
La_Cazadora
коментар Nov 20 2009, 22:43
Коментар #7

Икона на група

Коментари: 2 580
Регистриран: 9-January 08
Град: Перник!
Потребител N: 3

Специалност: МО + БА

http://www.novatv.bg/bg/videos/view/1761/

Сергей Игнатов тази сутрин в "Здравей България"!!!!

--------------------
Ако забележите хейт(ър)/спам(ер) във форума, не се колебайте! ДОКЛАДВАЙТЕ ГО! evil.gif

+Quote Post
User1893
коментар Nov 21 2009, 12:53
Коментар #8

Бранник
Икона на група

Коментари: 2 166
Регистриран: 30-January 09
Град: Столицата на Обединена България
Потребител N: 4 401

Специалност: В служба на Родината

Образованието става частно

От днес слагаме точка на бъдещото развитие на социалната система в образованието и поемаме по на образование от "американски тип". Причината - новия министър на образованието се казва Сергей Игнатов.

Министър Игнатов е бивш ректор на Нов Български Университет, като още с първите си дни в управлението на ГЕРБ силно лобира за преференции за бившия си университет в министерството, а в същото време бюджетите на държавните бяха орязани. Освен това се чува оттук-оттам, че той лично има силни финансови интереси към разкриването на частен полски университет в Перник. Целта на този университет е директна конкуренция на общия проект на ТУ и СУ за привличане на чуждестранни студенти от Турция. След като Игнатов вече има достъп до лостовете за управление, то предполагам, че проектът в Перник ще бъде успешен.

Тук е момента да прочетете и защо всичко това според мен е лошо. Не е защото Игнатов или някой си друг ще стане богат. Те единични хора си стават богати независимо от това дали образованието е държавно или частно. Краде се и ще се краде от всякъде. Лошото за мен е, че поемаме по пътя на капиталистическия модел на образование. Да, американския капиталистически модел на образованието е лош. За да обясня защо е нужно да разгледаме основните принципи на социалистическата и на капиталистическата системи.

A. Капиталистическо образование: Бизнеса контролира потока от учени. Фирмите финансират директно образованието. Бизнеса раздава стипендии или осигурява работа на студентите.

Б. Социалистическо образование: Държавата събира общ данък от всички фирми и хора, който преразпределя в различните направления на науката.

Хората, които ще кажат, че социалистическото образование създава "специалисти без работа" и че така "хората завършват и не работят по специалността" са прави. При социалистическото образование се финансират явно сфери, в които бизнеса няма интерес, тоест там не се предлага работа.

Защо тогава все пак казвам, че капиталистическия модел е лош? Отговорът на този въпрос се крие зад понятията "краткосрочно" и "дългосрочно развитие" на държавата. Капиталистическия модел цели бърза печалба.

Прост пример - има нужда от IT специалисти - ние финансираме мощно "производството" на IT специалисти. Няма работа за физици - не произвеждаме физици. Да, но след 20 години е съвсем възможно тези IT специалисти да останат без работа. Тогава IT фирмата ще е фалирала защото пазара ще се е свил и пренаситил от специалисти. Какво ще се прави с тези хора в такъв случай?

Обратно - социалистическото образование казахме, че произвежда хора, които не работят по специалността си. За тях бизнеса не е осигурил работа, тоест в близките 20 години от примера тези хора ще бъдат ощетени. Да, но има един добре доказан закон на Хегел (по-късно синтезиран от Енгелс), които гласи, че "количествените натрупвания водят до качествени изменения". Така един или няколко от тези хора натрупали капацитет в дадената област (физика от примера) ще направят научно откритие с което ще разкрият работа за други физици. Така държавата рязко "дърпа напред". Спомнете си "японското чудо".

И така, нашето образование в последните 20 години се съсипваше. Къде от некадърност, къде от злонамереност - това е факт. Сега пред новите управляващи стоеше въпросът на избор между бързо натрупване на капитал и разтеж в краткосрочен план или за дългосрочна стратегия за развитие на наука и образование. Те избраха първото и сигурно ще ни изкарат от текущата криза. Така обаче се създава една бъдеща, все още невидима за обикновения човек криза...

Все пак всяка една от двете системи има своите предимства и недостатъци. Лично аз съм привърженик на социалистическия модел, защото смятам, че ние нямаме право да наказваме бъдещите ни поколения, за да живеем ние добре. Смятам, че човек (както и всичко живо в природата) съществува, за да "продължи рода". Смятам, че трябва да осигурим по-добро бъдеще за децата си, като за целта се лишим от редица "благинки" от нашето настояще. И това трябва да се повтаря за всяко едно поколение.

А вие как мислите?

П.П. Другата политика, за която Игнатов отдавна явно оказва натиск, е за закриване на ВАК. Атестационната комисия може да има своите кусури, но при всички положения е изключително нужна. Без нея дипломите ни ще станат просто хвърчащи листчета. Дипломите, издавани от различни университети, няма да бъдат сравнявани по качество, т.е. ще изгубят своя смисъл. С други думи ще набъбне отново частния бизнес за продажба на докторски степени. Дали си се борил с кръв и пот да станеш доктор в СУ или пък си купил докторска диплома от "Пернишкия университет" няма да има значение - няма да има кой да ти провери знанията. Затова ВАК може би трябва да се реформира, но НЕ И ДА СЕ ЗАКРИВА!

От този блог

П.С. Обикновено не чета блогове и не ги харесвам. Те, за мен лично, са плод на криво разбрана демокрация. Този случай обаче, ми направи впечатление, защото коментарите се базират на 2-3 изказвания. Времето ще покаже дали ще се окаже прав или не.

--------------------
Земя като една човешка длан...
Но по-голяма ти не си ми нужна,
Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
че е от кремък твоят стар Балкан....

...Земя, като една човешка длан...
Но ти за мен си цяло мироздание,
че аз те меря не на разстояние,
а с обич, от която съм пиян!

+Quote Post
dexteriti_2.0
коментар Nov 21 2009, 13:38
Коментар #9

Икона на група

При наличието на работещи системи в сферата на образованието, ние пак се чудим, дали е най-доброто това?!
Точно обратното от дадения пример за пренасищане на пазара може да се види преди 30г, когато всеки завършил МЕИ-то му се обещава 30г работа (ПОНЕ!) в сферата на изчислителната техника. IBM наемат по 40-50 специалисти на година и след 4г 80% от тях са уволнени.
Ето една причина заминалият студент да се върне. Инвестира се в "копирането" на вече работеща образователна система и се дава картбланш на хората минали по този път, вместо още 20г да се чудат кое е най-доброто.
Цитат
Тогава IT фирмата ще е фалирала защото пазара ще се е свил и пренаситил от специалисти.

clapping.gif Точно така, след 20г масово IT фирми ще фалират.
Цитат
Така един или няколко от тези хора натрупали капацитет в дадената област (физика от примера) ще направят научно откритие с което ще разкрият работа за други физици.

БАН всеки ден излизат с по едно откритие.

Този коментар е бил редактиран от dexteriti_2.0 на Nov 21 2009, 13:39

--------------------
Уникално! Страх!
Някога Бях Умен

+Quote Post
bianca28
коментар Nov 21 2009, 17:07
Коментар #10

Директор на Водопад!

Те сега като приемат промяната средното образование да е до 10 клас, висшето съвсем ще се изчисти от селяндури и тъпанари, защото масово ще си учат до 10 клас и ще бъдат задоволени, че могат да си сметнат рестото в магазина и да си напишат името правилно smile.gif
БАН имат крайна нужда от преструктуриране, защото това социалистическо чудовище не е направило нито едно световно откритие за разлика от учените в западните университети, които освен всичко и преподават, а наще банаджии им е под достойнството да ходят на лекции понеже ще преуморят извънземните си мозъци, и по цял ден сядят и си "тумкат" главите над поредното откритие....

--------------------
Avanti ragazzi di Buda
avanti ragazzi di Pest

+Quote Post
metaphysical
коментар Nov 21 2009, 17:54
Коментар #11

h8 is fun

Коментари: 268
Регистриран: 8-April 08
Потребител N: 646

Специалност: кино и тв режисура

Страх ме е да се замисля какво ще стане ако образованието стане навсякъде като при нас

--------------------
Nothing seemed true. I felt surrounded by cardboard scenery which could quickly be removed

+Quote Post
Greedy
коментар Nov 21 2009, 19:31
Коментар #12

Коментари: 266
Регистриран: 15-April 08
Град: Големото село
Потребител N: 742

Специалност: Мрежови технологии

Цитат(User1893 @ Nov 21 2009, 12:53 ) *
Образованието става частно Прост пример - има нужда от IT специалисти - ние финансираме мощно "производството" на IT специалисти. Няма работа за физици - не произвеждаме физици. Да, но след 20 години е съвсем възможно тези IT специалисти да останат без работа. Тогава IT фирмата ще е фалирала защото пазара ще се е свил и пренаситил от специалисти. Какво ще се прави с тези хора в такъв случай?

С това не съм съгласен с това. Когато дойде момент, в който произведените специалисти не се събират в сверата си, то те се преквалифицират. Това е и правилния път като цяло, няма нужда да чакаш да ти фалира фирмата, за да се усетиш да се преквалифицираш.

Американската система за това е добра, защото хората имат право на избор за своето развитие. Както е в НБУ - уча, това, което ми е интересно, а не като в ТУ да ми казват какво да уча. Защото имам толкова много примери за инжинери от ТУ, които учили, ма въпреки, че са инжинери някви немогат да си намерят работа, да не говорим, че неискат да работят, това което са завършили (Аз лични ще работя в сверата, в която уча). В тоя модел има и повече пари, защото сам каза, че фирмите финансират образованието и съответно студентите работят в по-добра среда. Докато държавата никога неможе да го осигури, пример пак ТУ, с тяхната стара база...

Темата е доста дълга, просто комунистическата система няма място никъде, освен в китай.

--------------------
Down with the sickness \m/

+Quote Post
МАСКИ
коментар Nov 21 2009, 19:45
Коментар #13

Коментари: 5
Регистриран: 20-November 09
Потребител N: 7 846

Цитат(bianca28 @ Nov 21 2009, 17:07 ) *
Те сега като приемат промяната средното образование да е до 10 клас, висшето съвсем ще се изчисти от селяндури и тъпанари, защото масово ще си учат до 10 клас и ще бъдат задоволени, че могат да си сметнат рестото в магазина и да си напишат името правилно smile.gif
БАН имат крайна нужда от преструктуриране, защото това социалистическо чудовище не е направило нито едно световно откритие за разлика от учените в западните университети, които освен всичко и преподават, а наще банаджии им е под достойнството да ходят на лекции понеже ще преуморят извънземните си мозъци, и по цял ден сядят и си "тумкат" главите над поредното откритие....

от четените твой постове бях започнал да те респектирам и смятах, че си някаква умна. но с това изказване се изложи тотално. Отново глупавото деление селянин-гражданин ?? swoon2.gif
Ходила ли си в БАН ? Някога ? Ама честно! Там работят с толкова примитивна техника, че човек може да си посегне, като види какво прави държавата ни с учените, решили да не емигрират... Просто не се наливат достатъчно пари в някой сектори. Наистина не мисля, че хората заслужават такова отнушение. Не е възпитано най-малкото и в случая ти изглеждаш като селянка

+Quote Post
bianca28
коментар Nov 21 2009, 20:05
Коментар #14

Директор на Водопад!

Айде айде не ми излизай с номера за примитивната техника, щото ние данъкоплатците ги издържаме и хрантутим, за да може те да си взимат щатните заплати. Едно време по социализма, като са наливали пари, що нямаме нито едно световно откритие от БАН??! Абсолютно съм съгласна с тезата за БАН и феодалните старци. Имаше и една чудесна статия онзи ден у вестника, ако я намеря, специално ще ти я препиша. Кои са тия решили да не ходят зад граница?! Странно как така всички прочули се български имена в световната науката, са предимно в чужбина.
Не казвам, че БАН трябва да се закрие, казах го много ясно - има нужда от преструктуриране.
Колкото до делението селяни-граждани - то е изцяло в твоята глава. Селянията е въпрос на възпитание, а не на география! ок?!
Инче не знам кво отнУшение... заслужават хората, ама "о" е доста далеч от "у", за да мине за lapsus calami.

--------------------
Avanti ragazzi di Buda
avanti ragazzi di Pest

+Quote Post
Jamesmagno
коментар Nov 22 2009, 02:42
Коментар #15

WHAT IS NOT ART?
Икона на група

Коментари: 1 965
Регистриран: 10-January 08
Град: W.W.W.
Потребител N: 7

Специалност: Теория и практика на бохемизма

Имам чувството, че някой е платил на масата блогъри да хлебят Игнатов. Човекът е министър от два-три дни, а вече прочетох няколко материала по темата с едни и същи - не сходни, а едни и същи - позиции. Изразните средства също очудващо си приличат... Възможно е и плагиатство, но това би означавало, че тъпите плужеци са повече, отколкото съм си мислел. Така или иначе не вярвам на глупосите, които се избълваха за отрицателно време сякаш от нищото за новия министър, както ме дразнят и прибързаните реакции срещу Дянков, макар регионално-социалната му неадекватност да прави известно впечатление. Ненормална нация - или търпим десетилетия, или започваме да пикаем, преди да сме си разкопали панталоните. Смешна история, ама и тъжна.

--------------------
ПРАВИЛА НА ФОРУМА!

"All the stories are fictions. What matters is which fiction you believe."
Orson Scott Card

http://james-said.blogspot.com

Фреди беше прав (What I think)

+Quote Post
bianca28
коментар Nov 22 2009, 13:20
Коментар #16

Директор на Водопад!

Аз се начетох на сума си глупости по новинарските сайтове. Бил тъпнар, бил лаик, бил журналист, какво ще направи някакъв си египтолог като египтологията е наука, чието място е в кофата....абе..страшна работа. Просто манталитетът е такъв - вечно недоволни, вечно плюят, вечно уриват. Така беше и с матурите, някакви пикли бяха писали, че няма нужда да се учат разни "мухлясали автори" и тем подобни неща от които аз лично като ги чета не ми става жал, ами ми се плаче от яд. Това са хора не просто без елементарна обща култура, това са хора чиито светоглед се изчерпва с ландшафта пред балкона. Който и да дойде, и Господ да дойде да ни е министър - пак ще го оплюват. Фандъкова по същия начин я оплюха, че е проста учителка... Много ми харесват такива разбирачи, дето не знаят откъде са тръгнали и плюят по учителите...нали учителите са ги учели едно време, за да може сега да са банкерчета и не знам какви още зализани гейчета.
Как един от всичките тия разбирачи не излезе да каже какви трябва да са реформите в образованието. Ама то така инрецията на простащината край няма.
swoon2.gif

--------------------
Avanti ragazzi di Buda
avanti ragazzi di Pest

+Quote Post
Syllogism
коментар Nov 23 2009, 13:01
Коментар #17

Коментари: 46
Регистриран: 13-July 09
Потребител N: 6 219

Този "блог", който е цитиран по-горе, е интернет вариант на "жълт вестник". Да не говорим, че сред писанията на господата се срещат разни "интересни" грешки като: "Подайте сигнал за добавяне на нови герой в списъка!"
Да кажат нещо лошо за теб в такава "медия" - чиста хвалба.

Този коментар е бил редактиран от Syllogism на Nov 23 2009, 13:05

+Quote Post
Kalina9084
коментар Nov 25 2009, 20:17
Коментар #18

Коментари: 161
Регистриран: 14-September 09
Град: Sofia Hate City
Потребител N: 7 086

Цитат(metaphysical @ Nov 21 2009, 17:54 ) *
Страх ме е да се замисля какво ще стане ако образованието стане навсякъде като при нас

хахахахахаха.....ужасно звучи ka.gif clapping.gif

--------------------
"...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството" Христо Ботев

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

RSS Олекотена версия